Ce este indicele glicemic?
Indicele glicemic (IG) este o măsură a vitezei cu care un aliment care conține carbohidrați ridică nivelul zahărului din sânge (glucoza).
Alimentele sunt clasificate pe o scară de la 0 la 100, în funcție de efectul lor asupra nivelului de glucoză din sânge.
Alimentele cu un indice glicemic mare (70 și peste) sunt absorbite și digerate rapid, cauzând o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge.
Alimentele cu un indice glicemic mic (55 și sub) sunt absorbite și digerate mai încet, provocând o creștere mai lentă și mai constantă a zahărului din sânge.
Dacă păstrăm nivelul zahărului din sânge (glicemia) în limite normale, ne asigurăm că nu creăm inflamație în corp, dar și că evităm să dezvoltăm rezistența la insulină și, mai apoi, diabet.
Alimente cu indice glicemic mic
1. Legume și leguminoase: Linte, năut, fasole neagră, fasole roșie.2. Fructe: Mere, pere, portocale, cireșe, prune, fructe de pădure, grapefruit, caise, piersici.
3. Legume: Morcovi, broccoli, spanac, varză, conopidă
De reținut:
Metoda de gătit și gradul de procesare al alimentelor poate afecta indicele glicemic. De exemplu, morcovii cruzi (16) au un IG mult mai mic decât cei fierți (40).
Combinarea alimentelor poate modifica răspunsul glicemic. De exemplu, adăugarea de grăsimi și proteine la o masă poate reduce efectul unui aliment cu IG mai mare.
Alegerea alimentelor cu un indice glicemic mic poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, fiind benefică pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care doresc să mențină o dietă sănătoasă.