Pâinea, cartofii, cerealele (ovăz, porumb, orez, grâu și derivate precum făină, paste, mălai etc.) și zahărul ne pot face rău?
Pe scurt, da.
Știu, e greu de crezut și mai ales de acceptat faptul că aceste alimente considerate de bază în alimentația românului, și cu care am crescut, de fapt, produc în corp niște reacții dăunatoare.
Mecanismul simplu al modului în care vârfurile glicemice (glicemiile mari) fac sa apară INFLAMAȚIA în corp
1. Nivel ridicat de zahăr din sânge: atunci când consumați alimente bogate în zahăr sau cu indice glicemic mare (cartofi, cereale, pâine, paste, porumb, orez etc.), nivelul zahărului din sânge crește semnificativ. În cazul zahărului, glicemia crește și rapid, nu doar mult.
2. Stresul oxidativ: Nivelul ridicat de zahăr din sânge duce la producerea de molecule dăunătoare numite specii reactive de oxigen (ROS), printr-un proces numit stres oxidativ.
3. Daune celulare: Aceste ROS pot deteriora celulele și țesuturile, pe care organismul le recunoaște ca fiind o amenințare.
4. Răspunsul imunitar: Sistemul imunitar răspunde la această afectare prin eliberarea de citokine inflamatorii (IL-6, TNF-α, IL-1β) și proteine (CRP).
5. Rezultă – Inflamația: Aceste citokine și proteine provoacă inflamație, care face parte din procesul natural de vindecare al organismului, dar poate deveni dăunătoare dacă apare prea des sau pentru prea mult timp.
Ce înseamnă asta? Nu mai mâncăm deloc, niciodată, alimente cu indice glicemic mare? Ba da, ne putem bucura de cartofi la cuptor, 1-2 felii de pâine (cu vinete, spre exemplu… gustul copilăriei), o porție de paste din când în când. Atâta timp cât nu devine un obicei (adică nu zilnic) și nu mâncăm în cantități mari. Trebuie doar să fim conștienți de efectul lor și să le punem pe același loc cu… prăjiturile, spre exemplu. Despre prăjituri știm sigur că trebuie mâncate rar și cu moderație. Același lucru gândim și despre alimente cu indice glicemic mare. Sunt niște plăceri pe care ni le vom permite din când în când (o masă pe săptămână).
În plus, mai există încă un efect negativ pe care îl au astfel de alimente în corp. Chiar o boală cronică pe care o provoacă în timp… DIABETUL.
Voi reveni în altă postare cu mai multe detalii despre diabet și mecanismul de care este provocat.